Spanarna 15/ 16 januari
https://sverigesradio.se/avsnitt/1654726
Jonathan Lindström: Välkommen verklighet.
Metaforfyrverkeri i inledningen följdes av en plädering för Folkvet(t), Vetenskap och Folkbildning (VoF), vällovligt i dessa tider av faktaresistens, och verklighetsförnekelse även från högsta ort. Men ibland, liksom här, blir bilden av vetenskapen som kontrast lite för okomplicerad och konfliktfri, och plaidoyern på gränsen till det vi under 1970-80-talet kallade "scientism". Vetenskapen innehåller ju också som ett utmärkande drag ett kritiskt ifrågasättande, en ständig omprövning av vedertagna sanningar, och rymmer konkurrens mellan olika teori/16er och skolbildningar. Det har ju också blivit tydligt i coronapandemins spår. Det finns en tendens i dagens annars nödvändiga och viktiga försvar av vetenskapen mot allehanda faktaförnekare, att glömma bort de bestående lärdomarna från Feyerabend, Kuhn och 1960-70-talets vetenskapsfilosofer, och framställa vetenskapen som en sprickfri monolit, som jag tror snarare riskerar att ytterligare undergräva tilliten till vetenskapens fakta och folkvettet.
Camilla Lif: O, ljuva kö.
En briljant betraktelse över den alltmer utbredda nostalgin och den än mer aktuella nysstalgin, som spanaren med en elegant neologism här introducerade för hela svenska menigheten. Vi fick bland annat lära oss om den restorativa nostalgin, ett slags emulering av en svunnen verklighet även utanför hårddisken, såsom markbunden flygmat serverad på små, små brickor i flygstolar fast förankrade i jordgolvet på en cafeteria. Och på andra sidan pandemiridån vi kan se fram emot en nysstalgisk tillbakablick på den ljuva hemkarantän som flytt, med bara decimeterlång distans mellan sängen och jobbet. Något att längta till!
Per Naroskin: Med andras ögon
Skarpsynt iakttagelse, som vanligt från denne spanare, om vikten och betydelsen i dessa tider av att hålla distansen, också till sig själv, genom s.k. illeism, att man talar om sig själv i tredje person och ser sig själv utifrån, och därigenom kanske också blir en bättre medmänniska. Med vetenskapligt stöd från Nature Scientific Reports lät det hela mycket rimligt och bestickande. Ända tills denne bloggare fann att ett aktuellt exempel på en frekvent illeist som citeras på nätet är en viss ofrivilligt avgående president.
Kommentarer